Rewolucja – odkryto szczepy bakterii, które rozbijają wiązania glutenowe: Lacticaseibacillus (L.) casei LC130, Lacticaseibacillus (L.) paracasei LPC100 i Streptococcus (S.) salivarius ssp. thermophilus ST250
Tytuł badania: Zmniejszanie immunoreaktywności peptydów glutenu przez probiotyczne bakterie kwasu mlekowego w leczeniu dietetycznym chorób związanych z glutenem
Zaskakujące wyniki badań
Polscy naukowcy dokonali niesamowitego odkrycia! W najnowszym badaniu (2024 r.) przeanalizowano wybrane szczepy bakterii probiotycznych z kolekcji NORDBIOTIC™, aby sprawdzić, czy mają one zdolność rozkładania białek glutenowych. Wykorzystano do tego testy laboratoryjne i sprawdzono, czy badane bakterie mogą zmniejszyć ilość najbardziej immunoreaktywnych białek glutenu, nazywanych peptydami gliadyny.
Bakterie, które dają nadzieję osobom na diecie bezglutenowej
Wyniki badań są fascynujące i niosą dużą nadzieję dla osób na diecie bezglutenowej. Odkryto, że enzymy produkowane przez bakterie – Lacticaseibacillus (L.) casei LC130, Lacticaseibacillus (L.) paracasei LPC100 i Streptococcus (S.) salivarius ssp. thermophilus ST250 – pomogły zmniejszyć ilość szkodliwych peptydów gliadyny, w tym tych, które najczęściej wywołują reakcję immunologiczną u osób chorych na celiakię – białek 33-mer. Najlepsze efekty zaobserwowano, gdy użyto mieszaniny tych trzech szczepów jednocześnie. Naukowcy przeanalizowali także genomy tych bakterii i odkryli, że L. casei LC130 oraz L. paracasei LPC100 zawierają geny kodujące specjalne enzymy, które mogą rozbijać połączenia w glutenie wywołujące reakcję immunologiczną.
Synergiczne działanie 3 szczepów bakterii
Wyniki badań wskazują, że mieszanina badanych szczepów bakterii może rozbijać szkodliwe peptydy gliadyny, pochodzące z glutenu, które wywołują reakcje immunologiczne. Wykorzystanie tych bakterii może przyczynić się do łagodzenia negatywnych skutków spożycia glutenu u osób, które muszą przestrzegać diety bezglutenowej. To może być szczególnie pomocne dla osób z nietolerancją glutenu, celiakią lub alergią na gluten.
Czy to oznacza koniec diety bezglutenowej?
Zdecydowanie nie. Połączenie 3 szczepów bakterii Lacticaseibacillus (L.) casei LC130, Lacticaseibacillus (L.) paracasei LPC100 i Streptococcus (S.) salivarius ssp. thermophilus ST250 co prawda rozkłada wiązania glutenowe, ale tylko przy spożyciu śladowych ilości, które są obecne w diecie bezglutenowej lub o bardzo niskiej zawartości glutenu.