Chociaż celiakia (choroba trzewna, trwała nietolerancja glutenu) wciąż jest kojarzona przede wszystkim z bólami brzucha, biegunką czy wzdęciami, ok. 90% chorych zmaga się z ...
Trawienie, synteza witamin, wsparcie odporności… To tylko niektóre procesy, w których bierze udział mikroflora jelit (mikrobiota, flora bakteryjna). To tzw. superorgan, który składa się ...
Problemy z pamięcią, zaburzenia orientacji w terenie, przewlekłe zmęczenie, spadek koncentracji – to tylko niektóre możliwe symptomy tzw. mgły mózgowej (brain fog). To wciąż ...
Podróże na diecie bezglutenowej są możliwe! Chociaż wymagają nieco przygotowań i ostrożności, masz do dyspozycji różne rozwiązania – od wyjazdów grupowych, przez hotele z ...
Chociaż dieta bezglutenowa to najlepszy wybór dla osób z nietolerancją glutenu, to wciąż dieta eliminacyjna. Tymczasem przy rezygnacji ze sporej grupy produktów łatwiej o ...
Jesteś na diecie bezglutenowej i każdego ranka jesz to samo? Masz dość monotonii na talerzu czy w lunchboxie? A może szukasz inspiracji dla dziecka, ...
Nie bez powodu mówi się, że jelita to drugi mózg człowieka, dlatego tak istotne znaczenie ma mikrobiota jelitowa, czyli flora bakteryjna jelit. Jej całkowita ...
Przez wiele lat celiakia była opisywana jako choroba wieku dziecięcego, która mija na zawsze po krótkiej eliminacji glutenu. Okazuje się jednak, że wcale nie ...
„Przecież na celiakię chorują tylko dzieci”, „Bez przesady, trochę glutenu nie zaszkodzi”, „Z celiakii można wyrosnąć” – to tylko niektóre mity, które często słyszy ...
Bóle brzucha, biegunka, wysypka, zmęczenie, bóle głowy, stawów i mięśni… To tylko niektóre objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji glutenu. To grupa różnych schorzeń ...